Fotografering

Skola: Skapa magi med IR-foto

Om du tycker att den vanliga världen ser lite för trist ut – ja då kanske infraröd fotografering kan vara något för dig. Vi pratade med IR-fotografen Andreas Andersson för att få tips på hur man ska börja och vad som behövs.

Andreas Andersson
Andreas har tillsammans med utbildningssajten Moderskeppet gjort en kurs om IR-fotografering och känner du att du vill dyka djupare efter att ha läst artikeln kan du kolla in deras kurs. Andreas har sysslat med IR-foto sedan 2010. 

– Jag jobbade med kårtidningen i Sundsvall medan jag pluggade och i ett nummer behövdes »spöklika« bilder. Jag hade sett lite IR-bilder tidigare och tyckte att det kanske skulle passa in i den tidningen så jag köpte ett Wratten 25A rödfilter och en rulle svartvit IR-film, på den tiden var det ju analogt som gällde. Det var ju roligt, men det var samtidigt väldigt dyrt så medan jag pluggade blev det inte mycket mer av det, berättar Andreas. 

Andreas fortsatte med sitt vanliga fotografi men när han gått över till digitalt så provade han med IR igen. 

– Jag hade lite tur, jag hade nämligen en D300 och en 16–85mm vilka båda fungerar bra för IR-foto så jag köpte ett filter och började, sen fortsatte jag bara, säger han. 

Vad är det då som gör att han fastnade för IR-foto?

– Jag brukar lite skämtsamt säga att jag inte är någon morgonmänniska så jag missar alltid det fina morgonljuset och IR-foto är nästan bäst mitt på dagen när det är som ljusast, säger han med ett skratt och fortsätter. 

– Jag gillar utseendet, det blir liksom något magiskt över det. Man kan väcka upp gamla motiv som då kommer att se helt annorlunda ut med IR-filtret påskruvat. 

 

Foto: Andreas Andersson
Efter bildbehandling kan man få till riktigt häftiga färger..

 

Så kommer du igång

Egentligen behöver det inte vara svårare än att köpa ett 720nm IR-filter, gänga på det och testa. Men för att slippa bli besviken kan det vara bra att förbereda sig lite mer. 

– Om man redan har en kamera och några objektiv så är det en bra början att googla på den utrustning man har och IR-foto. Gör en bildsökning på bildsajten flickr, det brukar ge en bra uppfattning om grejerna är bra eller inte. Olika kameror är olika bra för IR-foto, och det är inte nödvändigtvis så att de som är dyrare är bättre, förklarar Andreas. 

När han själv började hade han som sagt en Nikon D300 som turligt nog var en kamera som fungerade bra för IR-foto. Även hans objektiv, ett Nikon 16–85 fungerade bra. 

– Om en kamera är bra eller dålig för IR-foto beror framför allt på filtret som sitter framför sensorn i kameran. Nyare kameror kan ofta ha ett effektivare filter för att ge bättre vanliga bilder och då är det så klart svårt att få till snygga IR-bilder. 

Om dina efterforskningar visar att du har en bra kamera för IR-foto är det bara att köpa ett 720nm IR-filter och ett stativ (om man inte redan har ett) och ge sig ut. 

En process

– Det är lite krångligare att fota IR än vanliga bilder, fast det är inte krångligt på ett negativt sätt. Man måste bara vara lite sugen på att experimentera, säger Andreas. 

När han ska ta en IR-bild börjar han alltid med att ta en vanlig bild, man måste nämligen komponera sin bild innan man skruvar på IR-filtret. 

– När jag tagit den vanliga bilden ser jag till att autofokusen är avstängd, annars kommer den att börja jaga när man trycker på avtryckaren för att ta bilden och man förlorar sin nyss inställda fokus. När man skruvar på filtret blir det nämligen helt svart, berättar han. 

 

Foto: Andreas Andersson
Försök gärna hitta motiv som har en del kontraster, då blir bilderna intressantare.

 

Sen gäller det att hitta rätt exponering, Andreas brukar börja med ISO 400, f/9 och en slutartid mellan 5 och 15 sekunder och sedan experimentera lite. 

– Olika kameror kräver olika exponeringar eftersom de är olika känsliga för IR-ljus på grund av filtret framför sensorn. På vissa kameror kan man bedöma exponeringen på skärmen om de kan visa ett histogram för varje färgkanal, det är ju bara den röda kanalen som tar emot ljus när man fotar med IR-filter, förklarar Andreas. 

Slutartiderna kan bli rejält långa så det gäller att ha ett stadigt stativ, att fota på frihand är i stort sett omöjligt när man fotograferar IR-bilder på detta sätt med ett filter fram på objektivet. 

– Med lite tur och rejält högt ISO kan man komma ner i slutartider runt en sekund eller så, säger Andreas. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna